Rīgas Imantas vidusskolas Ekoskolas padome februārī aicināja pētīt, cik daudz cukura satur ēdienkartē iekļautie produkti.
Cukurs ir ogļhidrāts, kas nodrošina cilvēka organismu ar enerģiju, taču to mēdz saukt par “tukšajām” kalorijām, jo cukurs nesatur organismam nepieciešamās vielas.
Dienā mums nevajadzētu uzņemt vairāk par 25g cukura (5 grami cukura = 1 tējkarote).
Ekoskolas padome lūdza skolēniem un skolotājiem aizpildīt anketu, lai uzzinātu, vai mūsu skolas skolēni un skolotāji lieto cukuru.
Apkopojot aptaujas datus, secināms, ka no aptaujātajiem skolēniem un skolotājiem cukuru regulāri lieto 68,2%, dabīgos saldinātājus lieto 23,6%, savukārt cukuru nelieto 8,3% respondentu.
Rafinētā cukura negatīvās sekas:
• Sāpes locītavās.
• Kāre pēc noteiktiem produktiem.
• Grūtības zaudēt svaru.
• Muskuļu tonusa trūkums.
• Grūtības koncentrēties.
• Krasas garastāvokļa maiņas.
• Aiztūkušas acis.
• Enerģijas trūkums.
• Pumpas un pinnes.
• Kariess.
• Svara pieaugums.
• Grumbas un rievas ādā.
Cukuru varam aizvietot, izmantojot žāvētas dateles un aprikozes, citus žāvētus augļus, lakricu, miežu iesalu, kļavu sīrupu, agaves sīrupu, stēviju.
Veselīgs cukura līmenis asinīs nodrošina labu smadzeņu darbību, nodrošina šūnas ar enerģiju. Ēdīsim veselīgi! RIV skolēnu pašpārvaldes jaunieši uz skolu atnesa sava mīļākā našķa iepakojumu un aprēķināja cukura daudzumu tajā. Rezultāti redzami pie Ekoskolas informācijas dēļa un arī šeit attēlos.